måndag 21 december 2009

Brun och röd

Yes, då var den lagad. Årets bruna och röda kål. Rödkålen är faktiskt riktigt busgod om man får tycka så själv. Tänkte dela med mig av receptet, så passa på att testa själv vetja.

Är detta vad man kallar vinteräpple kanske!?

Min kryddiga rödkål
700-800 g rödkål
2-3 röda äpplen, gärna Ingrid Marie
1-2 rödlökar
2 msk smör
2- 3 msk pressad citron
1-2 msk rödvinsvinäger
1-2 tsk salt
svartpeppar
2-3 msk farinsocker
kanel efter smak
kryddnejlika, mald, efter smak
svartvinbärsgele efter smak

Strimla rödkålen tunt. Kärna ur äpplena och skiva tunt, skala och finhacka löken. Fräs löken nästan mjuk i smöret (i en stor gryta). Tillsätt övriga ingredienser. Rör om och låt sjuda under lock tills kålen är mjuk, rör då och då. Tiden kan variera, men runt en timme tar det nog. Smaka av och tillsätt mer salt eller nåt annat du vill förstärka. Jag tycker det är gott med ganska mycket både kanel och nejlika, men som sagt, det är en smaksak.
Så, då var den klar. Bara att burka och ta fram och värma så mycket man behöver för stunden. Gott till så klart skinkan och spjällen, men även till kalkonen är den god. Och som ett god vegetarisk rätt gör den sig också bra.

Min "kompis" Hacke har varit här nästan hela dagen och mumsat, kanonkul. Har nog nåt han gillar. ;-)






Dagens Jul: Ja, ingen jul utan nejlikeapelsiner. Det luktar så gott också är dom så fina. Sen får man så ont i tummen efter att ha suttit och tryckt nejlikor en stund, lite tumont lär man ha kring jul ju.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar