fredag 5 december 2014

Saftig Gammal Saffransdeg

Inget nytt under solen men kanske lite bortglömd - den klassiska saffransdegen.
I dag är det många som väljer att baka med kesella i degen och så även jag, en period, men som det heter "gammal är äldst" och numera bakar jag ånyo med den gamla traditionella degen.
Varför ?
Ja, jag tycker helt enkelt den är godare.

Så här gör jag en klassisk
  SAFFRANSDEG 

75 gram jäst
200 gram rumsvarmt smör
5 deciliter mjölk
2  1/2 deciliter socker
2 paket saffran
1 stort ägg
en nypa salt
1 - 1,2 kilo mjöl, cirkamått, degen ska släppa bunkens kanter.

russin och ägg till pensling

Viktigt är att allt är rumsvarmt, ta alltså ut allt i god tid ur kyl.
Mjölken skall inte värmas, utan alltså vara rumstempererad.
Vill du blötlägga saffranet i antingen lite socker eller brännvin/glögg så är det helt allright, men det funkar såklart finemang ändå.

Lägg alla ingredienser i din degblandare och kör med degkroken på medelhastighet cirka fem minuter eller tills du har en fin blank deg som släpper bunkens kanter.
Tycker du den är aningens kletig så gör det inget, det fixar du sen på bakbordet.

Nu ska den jäsa.
En timme minst, gärna en och halv, men känn på den efter en timme om din lilla "fingergrop" fjädrar tillbaka, ja då är den klar.

Ut med hela härligheten på bakbordet och forma kusar, prästens hår eller vad du nu vill göra.

Kanske en krans ?

Ett förslag på god fyllning:

Mjukt smör som bredes på den utkavlade degen och ovanpå river du lite marsipan/mandelmassa samt avslutar med rivet skal av en apelsin.
Rulla ihop, forma krans och klipp samt pensla och beströ med mandel, russin och pärlsocker.

Hur gott som helst.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar