tisdag 11 oktober 2011

Bagar Bengtsson här i stan

Han har bakat en krokan, som Lennart Hellsing skrev.

Hos oss har ingen Bengtsson gjort någon krokan, men väl alla ungdomar.


Kolla in skapelsen.
Visst är den tjusig och visst är dom duktiga tjejerna och killarna på LP10 ?

Vi vuxare har också "skapat".
Men det har varit av den lite vanligare sorten.
Olika godsaker till butiken .
Som


Vaniljhjärtan
&
Apelsinsnittar


Budapest
&
Opera


Bakelser.

Ohyggligt gott alltihop.
Undertecknad är dock långtjurig och håller fast vid principen.
Inte äta.
(Jo, det ska erkännas tog faktiskt och smakade en kantbit av de fantastiskt goda apelsinsnittarna, men bara en liten en.)

Ska nog baka en sats själv endera dan, så goda är dom.
Receptet lyder:

Apelsinsnittar
Mördeg:
265 g smör eller margarin
200 g strösocker
400 g vetemjöl
1 litet ägg
¼ tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Mandelmassefyllning:
400 g mandelmassa
1 äggvita
1 msk syltade apelsinskal, finhackade
Utbakning:
1 äggula

Garnering:
½ dl florsocker
½-1½ tsk vatten
2-3 msk syltade apelsinskal, finhackade
eller grönfärgad hackad rostad mandel.

Gör så här


Arbeta samman alla ingredienserna till mördegen på bakbord. Låt vila i kylskåp i minst 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Riv mandelmassan grovt och lägg i en skål. Tillsätt apelsinskal och äggvita. Arbeta ihop det och färga ev.

Ta upp fyllningen på bakbord och dela i tre lika stora delar som rullas till längder lika långa som en plåt (ca 40 cm).

Dela mördegen i tre lika stora delar och kavla ut dem till längder ca 10 cm breda och liks långa som en plåt (ca 40 cm).
Lägg mandelmasselängderna på mördegslängderna och rulla ihop dem. Pensla skarven med äggula och dra sidan av ett knivblad längsmed skarven för att försluta den helt.

Lägg på plåt och grädda strax under mitten i ugnen 17-25 min. De ska bli ljust guldgula.
Skär i sneda bitar med en tunn vass kniv medan de fortfarande är varma.
Garneras före servering med florsocker och strö lite syltade apelsinskal över.
Håller i rumstemperatur i ca 3 dagar. (Bli torra och smuliga.) Fryses ogarnerade i burkar. Låt tina i rumstemperatur.


Annars en fantastiskt vacker dag.

Solen sken och vindarna avtog så det var som upplagt för en långpromenad med doggsen innan mörkret kom.
Vi gick och lapade sol och ljus i gott och väl en och en halv timme och var inte hemma förrän närmare sju.
Skönt var det och behövligt med, "luftas" annars bara , förutom på hundwalksen, när jag cyklar till och från skolan.
Och eftersom jag blivit så himla snabb :-) , så blir cykelturen inte så lång nu för tiden.

Kollar in pedometern och den visar på 20 274 steg, ja det får man väl gilla och kanske tom att jag kan ta nåt litet att tugga på till kaffet.

Jäpp, det gör jag.

Tjingeling på er kära allehopa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar