tisdag 19 mars 2013

Bergis

Och andra bullar.
 
Iskall nordanvind sveper in över oss och huttrande hukar vi oss fram på vår promenad över täkten.
 
Går hem och sätter degar.
 
Men dom däringa decimetrarna nysnö har inte fallit (ännu) och det är väl det man får glädja sig över antar jag, eller typ, alltid något som kärringa sa och hitta rävskit i hönshuset.

 
Det här blev det.
 
En fin och len vetedeg innehållande bla smör och kardemumma samt ett ägg trillades till semlestora släta bullar a ca 75 gram stycket.


Jästes till knappt dubbel storlek och sedan var det dags att injicera vaniljkräm.
Om den är hemvispad?
Jamen tjena, har påven ful mössa eller?

Se så fina dom är de små jungfrubröstliknande bullarna.

Så ska dom bakas av och så får det bli.
 

Efter en stunds avsvalning penslas det smör på bullen och sedan rullas den i strösocker.

Oj, så god den blev då.

Så var det dags att ta itu med bergisen.
Degen delades i fyra, rullades ut till längder och flätades ihop.

 
Så var det vilodax för den lilla flätan och efterpå skjuts in i ugnen.
Jo, så sant, pensla och beströ med sesamfrön (hade slut på vallmo) innan avbakningen.


Så var den klar.
Svalna och redo att skäras upp i skivor, smöras (om man nu nyttjar slikt) och eller påläggas och sen bara att mumsa i sig.

 
En vaniljlängd blev det också.
Gjorde en wienervariant trots att jag jobbade med vetedeg.
Lite wild och crazy i dag. :-)



 
Ja det var det det.
 
Hörs.
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar