fredag 10 juni 2011

Chutney

Försommarruggigt ute, molnigt, småregnigt och åskan liksom hänger i luften.


Då blir jag inne och kokar ihop den här kanongoda chutneyn. Den är sådär härligt söt, syrlig och lite stark på en gång, precis som en chutney ska vara tycker jag.
Kalsagod till allt grillat eller till ost, ja egentligen passar den till allt. Nåja, kanske inte på frukostflingorna, men smaken får avgöra.

Sussies Chutney
3 paprikor
3 röda lökar
2 -3 chilifrukter
1 äpple
1 kvist färsk rosmarin
1 lagerblad
1 bit kanel
1 dl muscovadosocker
1 dl balsamvinäger
salt, svartpeppar
Olivolja

Grovhacka löken och det urkärnade oskalade äpplet. Häll en rejäl skvätt olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs lök/äppelhacket samt den hackade rosmarinen mjukt. Låt småputtra under omrörning på svag värme i ca 20 minuter.
Hacka paprikor och chili ganska så fint och låt gå ner i lök/äppelröran. Strö över socker, häll på vinäger och lägg i lagerblad och kanelstången. Blanda om och låt koka ihop. Sänk sedan värmen och låt stå och puttra en ganska lång stund, minimum en halvtimme.
När du tycker det är lite simmigt så börjar det bli klart. Salta peppra och smaka av. Är du nöjd, så är det kalas, annars ta i mer salt eller vad du nu vill förstärka smakmässigt (syra, sötma, styrka).
Ja, då är det bara att fiska upp lagerblad och kanel, låta svalna en aning och sedan burka, samt sedan förvara svalt.
Tror du dig inte äta upp den ganska per omgående (en vecka tio dar ungefär) så häll chutneyn på en varm burk och även här ska den förvaras svalt.

Hoppas det ska smaka.

Skulle vara skoj att få  feedback på den om någon törs testa.

Nu blir det till att fortsätta vara inomhus och kura, inte nå skönt ute i regn och rusk. Men det är bara bra, alla växter blir såå glada och då blir jag också glad.
Å i kväll blir det tacos, förmodligen sista gången den här säsongen. Äter aldrig tacos sommartid annars, är mer höst/vintermat. Men ikväll blir det ett undantag, dels pga vädret sen var det önskemål från sonen eftersom det var så himla längesen tyckte han.

Och eftersom hon är en sån förstående mor trots att hon är en......
Så blev det så.

Ha en skön kväll och helg kära allehopa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar