onsdag 1 juni 2011

Spenat och valnötsbaugetter

Första juni, första sommarmånaden.

Ladda frysen med detta kanongoda bröd, så är du hemma sen.
Perfekt sommarbröd att bryta till de grillade.
Passar också lika fint som ensamrätt i all sin enkelhet med en god (get?) ost och ett glas vin till.
Nyttigt är det oxå.

Så här gör du.

Goda matiga Baugetter ca 3-4 st

250 g fryst bladspenat
100 g valnötter
5 dl mjölk
50 g jäst
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2-3 msk honung
ca 10 dl dinkelmjöl
ca3-4 dl rågsikt

Tina spenaten, krama ur och grovhacka. Grovhacka även valnötterna.
Värm mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke och slå över mjölken.
Rör tills jästen löst sig och tillsätt smör, salt, honung, spenat, nötter och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Låt jäsa under bakduk uppemot en timme.
Sätt nu ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Knåda inte.
Dela degen i 3-4 delar och vrid & forma till avlånga bröd.
Lägg på bakpappersklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen i en 15-20 minuter.
Låt svalna utan bakduk innan det är dags att hugga in.

Mums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar