fredag 17 augusti 2012

Plenty Citroner

Och inte kan man göra Tom Collins av allihopa heller, eller!!??

Så, Sussie tänker till och......

Mmm, lime är oxå gott i.
Såklart.

Bage kage


Supergoda citronrutor får det bli.

Så här gör jag (och du om lusten skulle falla på).

  • 250 g smör, lite halvmjukt.
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1.5 dl florsocker
(ja det är helt enkelt en klassisk mördeg och den ska bli botten på kakan)

Sätt på ugnen, 175 grader blir finemang.
Så blanda socker och det mjuka smöret och nyp sedan i mjölet.
Jobba inte för länge med degen eftersom den då kan tappa sin sprödhet, och det vill vi ju inte.
Tryck nu ut degen i en liten (ca 20x30cm) smord form och nej, den ska inte vila som brukligt med mördegar, utan tryck på du bara.
Nu ska den in i ugnen och bakas i ungefär tjugo minuter.

Under tiden gör vi själva toppen, som består av:
  • 3.5 dl socker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1- 1/2 dl citronjuice, ca 3 citroner (+ ev zest av en)
  • 4 ägg
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Vispa äggen i en annan bunke och häll i de pressade citronerna + ev zest - blanda.
Nu ska sockerblandningen blandas noga med äggblandningen.
Häll sedan allt det goa över den nu förbakade kakan och ställ tillbaka i ugnen för färdigbakande i ca 20-25 minuter.
låt kallna innan du skär i rutor/trekanter eller hur du vill ha det.

God som den är till fikat eller varför inte som dessert tillsammans med en klick dessertyoghurt och några hallon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar