fredag 1 juli 2011

Fläder

Var och plockade en förfärlig massa fläderblommor härförleden och satte en stor sats med saft. Så gott så gott, fräsch och frisk i smaken och dessutom blir den kalasgod i den lilla sommardrinken om man nu gillar drycker med spirituosa i. Och ja, det gör man.

Nu är i alla fall saft tillredd och buteljerad så vi reder oss flera år framöver.

Ut och plocka och gör lite vetja.

Mitt recept.


Flädersaft

80 fläderblomsklasar
4 citroner
3 liter kokande vatten
3 kg strösocker
100 g citronsyra

Skölj blomklasarna och klipp bort de grövsta stjälkarna.
Borsta citronerna väl och skiva sedan tunt.
Lägg fläderblommor, socker citronsyra och citroner i en stor bunke.
Häll över de kokande vattnet och rör om.
Täck bunken och låt den stå svalt 4-5 dagar, rör i saften nån gång under tiden.
Sila och häll sedan saften på mycket väl rengjorda och bensoatsköljda kalla flaskor.
Förslut och förvara mörkt och svalt.
Funkar alldeles utmärkt om du vill frysa den också.

Done, då var det bara att njuta ett gott och läskande glas sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar