onsdag 16 oktober 2013

Dom tar lksom aldrig slut


Äpplena.
Jag plockar och plockar men korgen är lika välfylld ändå.

 
Lite mer av den supergoda och lite kryddiga Äppelchutneyn får det bli.

Så har du liksom jag ett gäng äpplen över så rekommenderar jag detta recept å det varmaste.
God till både fågel och fläskkött samt en mycket uppskattad gåbortspresent, nåt att tänka på till annalkande glöggkalas kanske.


  • Du behöver alltså äpplen och det 1 kilo
  • Lök 1/2 kilo, av röd och/eller gul modell
  • Tre vitlöksklyftor
  • En - två chilisar, beroende hur starkt du vill ha det
  • Två kanelstänger
  • En liten bit färsk ingefära, en eller ett par cm
  • Fyra deciliter äppelcidervinäger
  • Fem deciliter råsocker, funkar fint med 50/50 av vanligt och farin också.
 
Så här gör du:
 
Skala kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
Löken, den gula eller röda, skalas och hackas likaså även vitlöken skalas och finhackas.
Dela chilin, ta ur kärnorna och finhacka den sedan, var försiktig om den är stark - tvätta av tassarna.
Skala ingefäran och finhacka den med.
Nu lägger du allt utom sockret i en stor gryta, låter det koka upp, drar ned värmen en aning och låter sjuda cirka tio - femton minuter tills äpplena börjar mjukna lite.
Ta i sockret och rör tills det är löst.
Låt sjuda minst en halvtimme (rör nån gång under tiden) tills det börjar bli lagom tjockt och simmigt.
När chutneyn känns klar skall den hällas upp på varma* burkar och förslutas omedelbart.
Låt svalna och förvara på ett svalt eller kallt ställe
Chutneyn blir som allra allra bäst om den får stå och mogna till sig minst ett par veckor innan den börjar avnjutas.
 
* Sätt dina burkar i 100 graders ugnsvärme under tiden chutneyn går klar på spisen.
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar