onsdag 9 oktober 2013

En kaka flera kakor

Ok, då kommer receptet på den kanongoda kakan som jag bakade i går.

Du behöver följande.

  • 2-3 äpplen gärna av en syrlig och fast sort.
  • ett par teskedar kanel
  • ett par, tre matskedar strösocker.
Skala kärna ur och skiva eller tärna äpplena och lägg i en bunke med socker/kanelblandningen.

  • 7 1/2 deciliter vetemjöl
  • 3 teskedar bakpulver
  • 1/2 tesked salt
  • 3-4 teskedar kardemumma
  • 1 matsked vaniljsocker
  • 250 gram rumsvarmt smör
  • 4 1/2 deciliter socker, gärna råsocker.
  • 4  stora ägg, eller fem små.
  • 2 1/2 dl mjölk
Smöra och bröa en stor form och sen sätter du på ugnen, 180 grader blir fint.
Vispa upp smöret mjukt, tillsätt sockret och fortsätt vispa tills du får ett fluff.
Sikta samman alla de andra torra ingredienserna i en annan bunke under tiden som socker/smör blandas.
Så är det dags att knäcka ned äggen i smör och sockret, ett i taget och så röra mellan varven.
Nu går den torra blandningen ned också den lite i taget varvat med mjölken.
Rör nu fint och försiktigt det hela tills du får en slät smet.
Häll en en tredjedel av smeten i formen och lägg därefter på äpplen och sen fortsätter du så, varva smet och äpplen till det är slut.
Vips in i ugnen, där hela härligheten ska gräddas  uppåt en timme, känn med sticka om den är klar, annars får den stå en stund till.
Ta ut och svalna något innan du tar den ur formen och mumsar i dig den.

Mmmmmm, lite lätt ljummen med ett glas kall mjölk eller kall med en kopp svart hett kaffe.
Tokgott.
 
 
Sen kan man ju variera "grundsmeten" minus kardemumman, och blanda i annat än äpplen.
Här har jag tagit persikor som jag skar ned och blandade med vaniljpulver och pyttelite socker.

 
Och här är det som synes blåbär som jag blandade med vanilj, socker och lite potatismjöl då bären var frysta.
 
 
Bara fantasin som sätter gränser.
 
Lycka till och smaklig spis.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar