torsdag 15 december 2011

På begäran

Såklart jag kan leverera receptet på vaniljkolan.
Är ju ett helt vanligt kolarecept, men jag har ökat lite på vaniljmängden för att få mer smak.

Men, det var inte den som var på bilden i tisdags, nä för det var min egen konfekt.

I alla fall, nu kommer det.

Vaniljkola
Kolan puttrar så hemtrevligt i grytan
  • 100 g smör
  • 2 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 tsk vaniljpulver
Smält smöret och häll i övrigt, förutom vaniljen.
Låt koka upp och samman.
Rör lite då och då.
Kolan ska upp i 125 grader för att få den där lagom seg/hårda kolakonsistensen.
Har du ingen termometer så får det bli till att göra kulprovet.
(Testa konsistens/rullbarhet i lite kallt vatten)
Ja också mot slutet har du i vaniljen och blandar om.
Häll sedan kolan i en oljad form, ca 20x20cm, och låt kallna.
Klipp eller sporra med pizzaslicern ut lagoma bitar och slå in i papper.

Och för ordningens skull så gjorde jag också en sats med chokladkola.
Du gör då likadant, men minskar på vaniljmängden till en tesked och har istället i tre matskedar kakao.

Att slå in massa kolor - terapi.
Puh

Sen kan jag ju inte undanhålla er min ohyggligt goda julkaka gott folk.
Ja, den är god för den som gillar nötter, russin, fikon och konjak.
Och vem gör inte det?????

Sussies Julkaka
  • 3 dl grovhackad mandel, hassel och valnötter.
  • 3 dl hackade fikon och russin
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 msk konjak (ja, rom kan duga om du fått slut på konjaken ;)
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en två liters avlång form.
Hacka nötter och frukt.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ganska så kraftigt.
Blanda mjöl/bakpulvret med nöt och fruktblandningen och vänd ner i äggsmeten.
Så var det dags för konjaken som röres in i det hela.
Häll hela härligheten i formen och skjuts in i ugnen för gräddning i ca en timme i den nedre delen av ugnen.
Låt sedan vila någon dag innan den skärs upp och bjuds eller om du ska frysa den.

Ohyggligt god och ohyggligt dryg då den är ohyggligt mäktig, alltså räcker den ohyggligt länge,faktiskt nästan till påska.

Koka och baka detta och jag lovar det blir en GOD jul.

Tjingeling och kramelikram på er kära allehopa.

I morrn är det fredag, tjohooo.

1 kommentar:

  1. Mums, vad mycket gott!!Ska prova göra den andra kolan du lämnade receptet på för ett tag sedan :-)
    Vad duktig du är!! Att du hinner!!! Kramar Eva

    SvaraRadera