fredag 25 februari 2011

Focaccia

 Det är ett gott bröd det, kanske något till fredagsmyset?

Så här gör jag.

Focaccia

50 g jäst
5 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 dl god olivolja (ja det går med äcklig med, men skyll dig själv)
5 dl durumvetemjöl
8-10 dl vetemjöl

Valfri smak, tex; Kryddörter, fetaost i kub, oliver, körsbärstomater.
Flingsalt

Värm mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke och slå över mjölken.
Blanda ned salt, mjölsorterna och oljan och arbeta till en deg..
Jäs i ungefär 40 min.
Forma två stora platta (1 cm tjocka) bröd och lägg på varsin bakpappersklädd plåt.
Låt nu jäsa i en halvtimme,
Ta nu ditt rena söta lilla pekfinger (eller långfinger om du hellre vill det) och tryck små hål i focaccian.
Pensla brödet med olivolja (god eller äcklig) och smaksätt med valfri smak.
Jag tog i dag rosmarin, gott.
Strö till sist över flingsalt.
Grädda nu brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.

Lycka till och smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar