torsdag 15 oktober 2009

Bakade

ett par riktigt goda limpor i dag. Regnade och blåste ute så det kändes som soppväder och till soppa behövs ett hembakt bröd och så blev det. Nu tror jag att det kommer fler "soppdagar" i höst så här är receptet om nån vill prova. Nu brukar ju jag baka på frihand eller efter Cajsa Vargs devis man tager vad man haver så följande mått är cirkamått.

50g jäst
4dl ljummet vatten
3msk olja
3msk honung
lite salt
4dl dinkelfullkornsmjöl
2dl durumvetemjöl
3-4dl manitoba cream (ett vetemjöl)
0.5dl sesamfrön

Lös upp jästen i vatten, olja, salt och honung. Tillsätt de olika mjölsorterna och sesamfröna. Arbeta degen länge, helst i degmaskin, när du tycker den är klar - kör en stund till, gärna uppåt en kvart totalt. Låt jäsa i 40-50 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp på bakbord knåda och forma 2 limpor, låt jäsa 40-50 min. In med dom i ugnen och grädda 5 min, sänk värmen till 200 och grädda vidare ca 35-40 minuter. Vill man ha en knaprig yta så spruta in lite vatten i ugnen i halvtid. Voila, done.

Ja, sen har vi den tiden på året när det är dags för lite häxeri och annat läbbigt så för att komma i stämning har vi skaffat några pumpor och gjort lyktor av. Vi får spöka lite tidigare i år eftersom William ska fara till Sthlm och hälsa på onkel Tomas och faster Jane + kussarna. Han ska flyga upp alldeles själv för första gången och som han längtar, både släkt och huvudstad (Naturhistoriska + cosmonova) lockar.

Dagens namnförslag: Jaxon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar