50g jäst
4dl ljummet vatten
3msk olja
3msk honung
lite salt
4dl dinkelfullkornsmjöl
2dl durumvetemjöl
3-4dl manitoba cream (ett vetemjöl)
0.5dl sesamfrön
Lös upp jästen i vatten, olja, salt och honung. Tillsätt de olika mjölsorterna och sesamfröna. Arbeta degen länge, helst i degmaskin, när du tycker den är klar - kör en stund till, gärna uppåt en kvart totalt. Låt jäsa i 40-50 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp på bakbord knåda och forma 2 limpor, låt jäsa 40-50 min. In med dom i ugnen och grädda 5 min, sänk värmen till 200 och grädda vidare ca 35-40 minuter. Vill man ha en knaprig yta så spruta in lite vatten i ugnen i halvtid. Voila, done.
Ja, sen har vi den tiden på året när det är dags för lite häxeri och annat läbbigt så för att komma i stämning har vi skaffat några pumpor och gjort lyktor av. Vi får spöka lite tidigare i år eftersom William ska fara till Sthlm och hälsa på onkel Tomas och faster Jane + kussarna. Han ska flyga upp alldeles själv för första gången och som han längtar, både släkt och huvudstad (Naturhistoriska + cosmonova) lockar.
Dagens namnförslag: Jaxon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar