torsdag 3 juni 2010

Kämpar på

Nyss inkommen efter en fantastisk dag. Och vilken dag sen. Kanonfint väder, sol och 22 grader varmt, jäpp nu är sommaren definitivt här. Kändes väldigt avlägset så sent som i måndags då det var 12 grader, blåsigt och mulet. Men sen dess har det bara blivit bättre och bättre och i dag kändes det verkligen sommar. Allt är så vackert ute nu, törs knappt blunda för då kanske jag missar nåt. Vill liksom inte gå in utan bara vara ute och insupa försommaren och de ljusa sommarkvällarna.
Och jag krigar vidare mot de små äcklen som suger ut livet ur mina plantor. Har kommit en bra bit på väg men än är inte kampen över. Sprutar och plockar med en dåres envishet. Har pratat med flera som vittnar om samma sak, att det är gott om bladlöss i år. Och det är ju en liten tröst i eländet, jag är inte ensam.

Min syrra Ariane hon är bagare men just nu florist och har inte tid att baka. Så här syrran kommer ett bra recept (ja, gammalt och beprövat och du har det nog, men i alla fall) på en smaskig tårta till alla kalas du styr med. Och ja, den ska frysas, du gillar ju det =)

Dajmtårta
3 äggvitor
2 dl socker
ev 1 dl hackad mandel

4 dl grädde
3 äggulor
1 dl strösocker
dajm, hackad el kulor, i valfri mängd

Vispa i hop en maräng av vitor och socker, vänd ner mandeln. Bred ut till en tårtbotten på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 140grader längst ner i ugnen ca 60 minuter. Ta ut och låt kallna.
Vispa grädden. Vispa äggulor och socker pösigt. Hacka dajmen. Blanda hälften av grädden med äggsmeten, tillsätt dajm och vänd ner resten av grädden med stora fina luftiga tag.
Gör en "krage" runt marängbotten. Fyll i dajmsmeten och sätt i frysen. Packa den när den stelnat.
Också finns ju snabbvarianten. Köp marängbottnarna och fyll med smet, frys. Done. Men glöm inte att frysa vitorna till ett senare tillfälle.

Dagens dryckesbröder: Törstiga hundar efter vår promenad. Men inte går dom in och dricker inte, nä det smakar ju så mycket bättre ur vattenkannan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar