tisdag 9 november 2010

Ett löfte är ett löfte

Lovade att dela med mig av ett av mina tomatsåsrecept.
Just den här varianten passar superbra till Piccata. Den tar lite tid att göra, men jag lovar, den är värd sin tid.

Tomatsås

1 stor morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
3-4 färska tomater
1 tub tomatpuré, ungefär
Timjan efter smak
salt, svartpeppar, paprikapulver
1-1 1/2 l vatten
(ev en köttbuljongtärning)

Skala och hacka morot och lök, krossa vitlöken. Skär baconet i mindre bitar.
Fräs morot, lökar och bacon i lite olja i en ganska stor gryta. Tillsätt timjan, grovt hackade tomater och låt det hela fräsa ihop sig en liten stund.
Ta nu i tomatpure, börja med hälften.
Tillsätt hälften av vattnet och låt det hela stå och puttra ca en halvtimme. Rör nån gång då och då.
Halvtid och provsmak. Mer tomat?

Ta då i resten av tomatpurén och vattnet. Låt nu koka i ytterligare en halvtimme.
Då var det dags för lite kryddor. Salt, svartpeppar och paprika efter smak. Vill du ha den ytterligare lite fyllig så tar du i en buljongtärning.
Nu silar du såsen genom en finmaskig sil och reder av den till önskad såskonsistens.

Det var det det. Nu är det bara att njuta till kanske piccatan eller varför inte frikadeller eller.... Ja, användningsområdena är oändliga.

Skulle det mot förmodan bli en slurk kvar så frys in vetja. Kanongod som bas i framtida grytor.



I kväll blir det kultur för hela slanten, författarafton med bla paret Andhoril och Bob Hansson på scenen.

En perfekt dag för såväl långkok som kultur. Inget uteväder med andra ord, hundarna vägrar, släpper allt precis vid knuten och springer hem bums. Och jag efter.... In i värmen.

Tjingelig och kram, hörs.

2 kommentarer:

  1. Ah, den här måste testas!! Är inte så mycket för tomatsås, men den här låter ryslig god!!

    Kram
    Eva

    SvaraRadera
  2. Ja testa. Är inte så "tomatig" utan mer åt det mustiga och köttiga hållet.

    En skvätt vin i och lite riven ingeföra så har du ytterligare en variant.

    Kram

    SvaraRadera