tisdag 8 december 2009

Slump eller vana

Fisk på tisdag, (ärt)soppa på torsdag och helt kött på söndag. Funderar om det är vanans makt eller är det slumpen som gör att det blir den typen av mat vissa veckodagar.? Funderade på det i dag när jag faktiskt stod och stekte fisk. Ofta blir det just fisk på tisdagar trots att det finns fisk, om inte färsk, så ganska schysst fryst sådan hela veckan. Är ganska inrutad i matlageriet upptäckte jag i mina funderingar, blir gärna viss mat vissa dagar. En fiskdag, en färsdag, en korvdag, en fågeldag, en soppdag, en stekdag, en biffaktig dag. Och detta fördelat på mer eller mindre bestämda dagar. Hur många familjer har inte tacos på fredagen tex, misstänker att väldigt många, framförallt kanske barnfamiljer har det fredag/lördag.

När jag kockade och mässade till sjöss var det mycket viktigt att servera viss mat på rätt dag, nåde den som inte gjorde rätt. Ägg & bacon till söndagfrukost, stod inte det på bordet då kunde man hälsa hem för på söndagar skulle och ska det ätas ägg & bacon, thats it. Grötfrukost på måndag var mycket vanligt och prinskorv med äggröra om lördagen. Kalops till måndag middag, torsdag ärtor och fläsk med pannkakor (om vi gick på värmen blev det rostbiff & potsallad). Lördag i sjön var det sill lunch och dagmännen som var lediga fick sig en bier och en liten jäkel, sen var det alltid glass till efterrätt om söndagen. Också rullade det på. En gång jobbade jag med en kock som kom ny ombord och tyckte vi skulle införa "continental breakfast" varje morgon. Men då ........... Nä, det är en lång historia, hoppar den.




Förresten, Texas och Tyson har varit änglalika och underbara hela dagen. Tisdagen har andats harmoni för både folk och fä.









Dagens Jul: Godis blev Chokladkola, Sesambräck och Ingefärskola ( ja Micke, till dig ; )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar