tisdag 9 februari 2010

Apelsinerna

Som jag köpte i går blev till saft idag. Fick ihop nästan 7 liter av den goa drycken, så nu klarar vi oss på saftfronten till jordgubbesäsongen är här. Älskar att pyssla och tillverka sånt som går att äta och dricka. Tror jag ska ta Faster på orden och börja göra i en lite större skala och sälja i hennes bod. Får ta ett snack med henne och en allvarlig funderare på det tror jag. Nackdelen är att hon har sin bod i Hälsingland och jag bor i Småland, men allt går att lösa bara man vill. (Positivt tänkt va!)

Apelsinerna är så busgoda nu också är det ju så fantastiskt enkelt att göra sin egen apelsinsaft. Som ett extra plus så smakar den ju också apelsin, så varsogoda här är receptet. Den passar även fint att värma och ta med sig i termosen på vinterutflykten.

Apelsinsaft
1-1,3 kg apelsiner
8-9 dl socker
6 dl vatten
1 msk citronsyra
1 rågat krm natriumbensoat
Borsta apelsinerna väl i ljummet vatten. Skala av det gula skalet och lägg i en bunke. Tillsätt sockret och citronsyran. Koka upp vattnet och häll över. Rör då och då så sockret löser sig. Låt kallna. Pressa saften ur apelsinerna och blanda med sockerlagen. Rör ned natriumbensoaten utrört i lite av saften.
Sila och häll på väl rengjorda kalla flaskor. Förvara svalt.

Tips: Får du tag i blodapelsiner så ta 50/50 det blir en så vackert röd färg på saften om man blandar.


Dagens livsnjutare: Måste vara Stefan, han är för go den killen. Han har tagit sig en "time out" och ska inte jobba eller vara hemma på ett tag. Den ömme och något orolige Modern (Faster) undrar då såklart.
- Men Stefan, vad ska du göra då!?
Han svarar som den självklaraste sak i världen " Have fun".
Och det är såklart, så ska man försöka leva sitt liv så gott det går.
Ha det kul nu Stefan och var rädd om dig på dina äventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar