Här kommer mitt recept på släta bullar (landstingsbakelser) till semlor, faktiskt också aningens nyttigare då jag minskat lite på fettet.
Semmelbullar
50g jäst
1 1/2 dl socker
50 g smör
1 msk kardemumma (gärna nymald som smakar mer)
2 dl mjölk
1 brk kesella
8 dl vetemjöl (med hög proteinhalt)
3 dl siktat dinkelmjöl
1 nypa salt
Lös upp jästen med socker, kardemumma. Smält smöret och ljumma mjölken däri. Blanda med kesellan och häll över jäst/sockerblandningen. Tillsätt mjölet pö om pö och arbeta ca 10-15 min, ta i saltet. Arbeta en stund till.
Låt jäsa 30-45 min.
Ta upp och dela i bitar och rulla fina bullar av önskad size.
Låt jäsa på plåt ca 40 min. Grädda sedan mitt i ugnen 250 grader ca 8 min.
Svalna och fyll, ät och njut.
Carpe diem
Nu ska jag ta en långpromenad innan vi ska käka semlor. Inkomster och utgifter =)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar