söndag 28 februari 2010

Sol, sol sol

Nu känns det i luften att våren inte är långt borta. Solglasögonen och gympadojjorna åkte fram idag, det var som man säger "inte i går" dom attiraljerna var aktuella.
Blir så glad och mysig i kroppen såna här dagar, har varit en toppendag. Också ett stort plus är jag så gott som bra i ryggen, bra lite småont vid vissa rörelser och när jag setat för länge. Yippie.

Glass i stora lass fick vi till efterrätt så som sig bör om söndagen. En kvarleva från vår tid till sjöss, om söndagen serverades det glass. Och det är nåt som ingen i familjen ogillar direkt, så den vanan får allt bli kvar hemma hos oss.

Lovet - ja nu är det över för denna gång. Kommer nog bli aningens svårt att få i gång, framförallt, William i morgon bitti. Det går snabbt att lägga sig till med vanor som uppe sent, sova länge.
Det blev ju tyvärr ett litet annorlunda lov än vi tänkt oss, men vissa saker kan man inte råda över och sjukdom är en typiskt sån sak. Men barnen är ganska nöjda ändå, huvudsaken är att vila från plugg och alla måsten och det har dom gjort.
Snart har vi dessutom påsk och nytt lov att njuta av och då i förhoppningsvis ännu bättre väder.

Nu fixar och planerar vi för inflyttningen i vår nya lägenhet i Gbg. Micke är på väg dit nu och är lastad med diverse prylar som köksbord och stolar. Sen får vi ge oss ut och ev hitta en större soffa och kanske lite fler möbler. Men först ska vi komma på plats och sen får vi se vad vi tycker oss behöva. Ska bli så himla kul alltså, älskar att pyssla som bekant också ska det bli gudomligt skönt att få lite yta när vi är där tillsammans allihop.

Ok, full rulle mot en ny härlig vecka. Och första mars är det i morgon oj, oj så fort det går. Ha en härlig söndagkväll och en underbar vecka kära allihopa.


Dagens Tips: Hur du får spänning i vardagen, förmedlade av Hipp Hipp gänget.



lördag 27 februari 2010

Jag ser det töa, jag ser det töa

Nu är den vackra "istappsgardinen" historia.
Det var väl roligt hurra. Yes, stort hurra för mildvädret som är här. Me like. Och hundarna blir så härligt smutsiga i tövädret, det är kletiga tassar och smuts i pälsen. Men det är ett kärt besvär att torka dom rena och fina.

Fåglar, frön och fika - det har varit vår lördag. Matat fåglar i stadsparken på vår lilla eftermiddagspromenad. Fikat på ett av stadens anrika konditorier, Holmgrens, där vi åt (förmodligen) sydöstra Sveriges största kokosbollar, kanongoda.

Tomaterna - Ja nu är dom fröna i jorden. Gula, svarta och röda och i olika former och storlekar som tex päron, coctail och vanliga stora. Hoppas nu allt tar sig. Jo, paprikan kom också i jord.



Dagens kloka: Ibland går jag runt och är glad utan att veta varför - det är nog därför jag är glad.
Robert Storm Petersen

fredag 26 februari 2010

Spenderbyxor på

Så råkade det bli lite oplanerad shopping idag. Tog mig en liten tur runt i stadens butiker under tiden grabbarna var och kollade på "Percy Jackson - Kampen om åskviggen", (filmen var kanon enligt dom). Hade alltså två timmar att slå ihjäl. Blir ju lite extra shoppingsugen när det är milt och aningens vårlikt ute, vilket det har varit i dag. Det drippar och droppar samt slaskar och är flera plusgrader.

Älskar skor, så jag styrde kosan mot Bianco där dom har bussnygga skor och dessutom skulle det vara världens utförsäljning. Utförsäljningar och reor det är nåt som intresserar mig, valet av butik var alltså enkelt. Och visst, det fanns hur mycket snyggt som helst, men i fel storlekar. Shit, så är det alltsom oftast, har fel storlek. Är en sån där vanlig 38:a och då finns inget snyggt kvar i min size. Allt jag ville ha fanns i 37 eller 41, typiskt. Är inte ofta jag önskar större fötter men vid utförsäljningar gör jag det faktiskt, vill ha alla snygga billiga skor ju.


Nåväl, inget att hänga läpp för. Traskade vidare och kollade runt i lite olika butiker. Hittade ett par snygga stövlar i en annan affär (också rea såklart) så dom köpte jag. Vidare blev det ett par jeans i en ny modell, lite baggy. Är annars stor vän av skinnymodellerna, men kände mig lite wild & crazy så jag tog en ny modell idag. Ett ögonskugga + en väst slank också ner i påsen.





Konstigt det här med shopping, en riktig humörhöjare är vad det är och efter den här jävulsveckan behövde jag höja humöret kände jag. Nu är det ju en synnerligen kortvarig lyckokänsla man får där ute, den riktiga lyckan finns här hemma....
Avslutningsvis var jag bara tvungen att köpa en stor bukett tulpaner, älskar den blomman. Köpte den dagen till ära i en "riktig" blomaffär alltså en bunden och fin bukett, inget ica-tjafs alltså.
Ja det var det det. Nu blir det Tapas för hela slanten och lite OS tittning på burken om aftonen.

Dagens deja vu: Vid frukosten, prat om kall god mjölk. Jag får en flashback och börjar gapskratta. Får såklart förklara mig för maken. Vi (H och jag) var på lokal för en sisodär 20-22 år sedan. Jag beställer en stor kall öl, H stövlar också fram och lägger sin beställning. "Mjölk, en stor och den ska vara kall". Fantomens syrra månne!? Bartendern serverar henne något förvånat. Är förmodligen inte så ofta han får såna beställningar. Jag tyckte det var lite pinigt då. Klart man ska ha sig en bier. Men icke min kompis inte. Hon har alltid gått sin väg och varit den hon är, respect. (Åsså kunde hon köra oss hem = bra)

Sjusovare

Finns det gott om i min familj. Hundar och barn sover som stockar när chansen finns och det är såklart man ska passa på när det är lov. Tonåringar och gårdshundar är bra lika i alla fall, trivs bäst under täcket. Mathilda och hennes kompisar som sovit över hos henne är precis nyvakna, tror jag, hör i alla fall ljud inifrån hennes rum.


Nu ska jag ta en stund med min pågående bok John Grishams Utpressningen, faktiskt riktigt bra, innan jag ska skjutsa William och en kompis till honom in på stan där dom ska gå på bio.

Och ryggen är fortsatt stel och öm, men värker tack och lov inte så svårt. Rör på mig så mycket jag kan och då känns det riktigt ok.


Over and out för nu från en glad och nöjd tjatmamma.

torsdag 25 februari 2010

Silly Walking

Dagen har gått i gåendets tecken, dock inte som vanligt utan mer modell "fångå" eller "äckligt glidande gång"så till John Cleeses ganska viga silly walk har jag långt kvar. Är himla rädd att halka och knäcka till mig så jag för en ganska stilla tillvaro just nu. Går och rör på mig mest hela tiden, men bara för att jag inte ska stelna, för då gör det så ont. Mitt riktiga gående får vänta ytterligare nån dag . Men oj vad skönt det känns nu, är så himla mycket bättre så det går inte att med ord att beskriva. Vet inte vad som gjort mitt tillfrisknande så snabbt (förra gången tog det längre tid). Kan vara att jag tog mycket smärtlindring på en gång alltså kunde vara hyfsat rörlig trots smärtor eller kom till sjukgymnast och fick behandling, förmodligen en kombo.


Och bara för att allt känns toppen har jag bakat både det ena och det andra idag. Började redan tidigt i morse med frallor och har sedan rört i hop både en citronkaka och en morotskaka. Citronkakan är himla fräsch och god så den tänkte jag förmedla receptet på, varsogoda här är det.

Citronkaka

150 g smör
3 ägg
2 dl socker
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1 1/2 dl florsocker
saft av 2 citroner

Smält smöret och låt svalna. Rör samman ägg, socker och citronskal. Vispa ej. Tillsätt smöret, mjöl och bakpulver och rör smeten jämn och fin. Häll smeten i en bakpappersklädd rund bakform och grädda i 175 grader ca 40-50 min. Låt kakan svalna en stund.

Gör ganska stora hål i kakan med tex chopsticks eller liknande. Rör samman citronsaften och florsockret och häll saften i hålen. Kan verka mycket men bara häll på, blir så bra så. Låt kakan stå till sig sedan nån timme och gärna lite svalt. Ta bort papperet och servera i lagoma bitar. Gottgottigottgott.





Dagens Kompis: Ja det är Mr Voltaren. Vågar inte chansa på att jag fixar mig utan ännu, så han fick vara med i dag med. Men en nedtrappning sker där med, fröken Tiparol är helt väck så om ett par dygn är jag allena igen. Nice.

Morgonstund har guld i mund

Oh, ljuva morgon,kunde ta mig ur sängen utan större problem. Har hasat mig runt på en liten morgonpromenad för att hålla i gång ryggen. Visst går det sakta och helt smärtfritt går det inte, men det går.
Barnen och hundarna sover, Micke han sitter och jobbar.


Nu ska jag grädda lite frukostbullar. Har bakat lite frallor som jag tänkte bjuda familjen på till frukost, varma färska bröd det är mums.


I dag blir det en bra dag det känner jag.


onsdag 24 februari 2010

Down and out

Out of order, nere för räkning, kaputt, indisponerad, väck.

Många uttryck finns det att använda för de senaste dygnen i mitt liv. Förbannat ont och ett sjuhelvetes ryggskott är det som har drabbat mig.

Har varit utslagen flera dygn, inte funkat alls. Svimmade av smärta och fick ringa hem Micke som kom och rätade upp situationen. Barnen blev såklart busrädda när jag bara försvann bort och började krampa. Men nu är jag så sakteliga på väg tillbaka igen, går mycket långsamt men jag är så glad för all förbättring som sker. Har idag för första gången på flera dar kunnat ta mig upp på övervåningen (och till datorn), kan sitta hyggligt utan att börja gråta. Så just nu känns det toppen med såna framgångar, är glad för det.

Vet inte vad som orsakat det hela kan vara vad som helst i princip. Men såklart nära till hands att misstänka är ju snöskottning eller vedbärande. Har gjort den här resan en gång förut så jag vet på ett ungefär vad jag ska göra och inte göra. Förra gången var jag ganska rädd att röra mig, denna gång tvingar jag mig trots smärtan. Och denna gång är jag inte lika restriktiv med painkillers som då, öser i mig för att snabbt komma tillbaka igen.

Konstig blir man i alla fall av smärtstillande. Jag har gått på Tiparol och tror jag varit ganska väck ibland. För när jag legat raklång, blickstilla och tittat i taket så har rätt var det är Edward Munchs "Skriet" kommit emot mig. Mycket skrämmande. Men samtidigt har den speglat hur jag känt mig.

Bara att gå vidare eller "stå upp och gilla läget" som Farfar skulle ha sagt. Hjälper inte att spekulera eller ömka sig. Nu är det framåt som gäller. Har trappat ned och bort Tiparolen (fixar inte skriet längre) så nu är det bara Voltaren, både kräm och tabletter, på menyn.

Ledsamt är det att så många dagar av vinterlovet gått åt pipan. Vi har inte kunnat gjort nånting tillsammans. Tur i oturen att barnen är stora och fixar mycket själva. Men, för att tänka positivt, en bio ska jag nog kunna hasa mig iväg på endera dan. För pulka och andra liknande aktiviteter kan jag glömma.






Dagens Stenmark: Nu behövs det skrattas, alltså får det bli en Stenmarkare som humörhöjare.

fredag 19 februari 2010

Rakt in i helgen

Sugen att åka spark, eller?
Älskar veckoslut och nu är vi här. Alla är nu hemma och lugnet lägger sig på Grönalund, ingen jäkt och stress. Jobb och plugg avklarat, mys och gemenskap väntar. Och i morgon bitti får man marmeladmacka till frukost =). Har mina rutiner och regler, vilket alla som känner mig vet om. Och en sådan är att just till lördagfrukost är det tillåtet att äta marmeladmacka. En kvarleva från när barnen var små och mer sötbenägna än nu, då införde jag att man får endast äta "onyttig" frukost på helgen. Så då blev det att det beställdes marmeladmackor och kalaspuffar om lördagen. Kanske tokigt, man sån är jag. Också inbillar jag mig att man uppskattar en del saker mer om man får längta lite.


Skottningen slapp jag också, Micke fixade det innan jag hann ut och greppa skyffeln. Hm, snodd på motionen. Men det ska komma mera (snö alltså) sägs det, så i morgon kan vi kanske parskotta. Har kvidit och varit tvär mot vintern en längre tid nu och visst längtar jag fortfarande efter blidväder och vårtecken. Men, det är ju bedövande vackert ute, känns som man går i ett riktigt Pär Ekström landskap när man är ute och går (vilket jag gör nu och då, ja, mest varje dag). Min mormor och morfar hade en målning av Ekström som jag brukade ligga och drömma mig bort i som barn, det var ett sånt bedårande landskap han målat. Jag var helt såld då och är det även nu och nu går jag i det, strange.


Hundarna är fortsatt märkliga, mest Texas såklart fast Tyson fortsätter sympatisera med honom. Hoppas, hoppas det vänder snart. Jobbigt med kärlekskranka killar.


OS, jäpp det lär det bli i kväll med. Och en stor eloge till Anja, hon är helt outstanding. Grattis. Har en liten undran apropå OS. Vem designade deras kläder? Och framförallt mössorna. Något så ohyggligt gräsligt var det längesedan jag såg. Inte sen morsan tvingade på mig en egenhändigt sydd och komponerad huvudbonad på tidigt 70-tal har jag sett liknande. Skärpning, finns bra svenska designers.... Skämskudde framför tv:n ju.


Dagens skivtips: The Fall - Norah Jones. Skaffa, lyssna, njut, bara så bra.
.

torsdag 18 februari 2010

Konstiga killar

Texas och Tyson är helprilliga, har varit så hela dagen. Ja började egentligen i går faktiskt. Tror Texas känner av nån löptik i grannskapet och är konstig därför. Tyson däremot, han är ju inte ens könsmogen, varför han är märklig vete gudarna. Kanske bara sympatikonstig med farsan. Texas bara oroar sig, drar när vi är ute, vill inte äta, förföljer mig inne och smiter när vi är på gården samt skäller mer än nånsin på alla som passerar. Känner att jag måste hålla ett extra öga på honom nu för nån mer kvällsjakt vill jag inte ha och absolut inget polisingripande. Ja Santa Maria ett sånt tillstånd för honom, känna alla godofter och inte få tag i bruttan/orna, bara gå och sukta och vara pilsk. Stackarn.....

Hoppas det ger sig snart för det är lite jobbigt och inte bara för honom utan för oss alla. Tänker på vad Mathilda sa.
- Är väl bara att gilla läget och vänja sig, för tänk när båda beter sig så... Å nej, vill inte ens tänka tanken.

Hade en frysinventering och hittade en bortglömd påse med saffransbröd. Ja, så då blev det skorpor av dom. Är faktiskt jättegott, barnen gillar dom helskarpt.

Snöskottning har jag sluppit idag. Men nu har det börjat snöa igen så i morgon bitti blir det väl till att skotta fram bilen kan jag tänka eftersom vi har blivit lovade en 10-20 cm. Är så fedup på all snö nu, trots annalkande lov och med alla vinteraktiviteter. Kan det här nu känns det som, bara tio dar kvar till första mars och inte tillstymmelse till töväder. Ur led är tiden. Vill ha barmark så vi kan bygga en agilitybana och lattja med hundarna. Texas skulle verkligen behöva en "jobbaktivitet" nu.

Jäklar vad rädd jag blev då när jag såg Anjas fall på tv:n i går. Tappade helt luften och hjärtat stannade en millisekund. Shit, hann jag tänka, nu dör hon. Kände tårarna bränna bakom ögonlocken och tänkte på hennes familj. Vad gick inte dom igenom under dom minutrarna som följde... Fruktansvärt och en fruktansvärd tur att det gick så bra. Hon reser sig och det är bara en "lårkaka" på vaden. Mirakulöst.

Och tjejen startar i kombinationen i kväll, fantastiskt.

OS tittning blir det i kväll igen då. Har med åren blivit en riktig sport nörd, dock bara som åskådare, har ännu inte börjat själv. Jag bara går och går och går och gillar det. Sen är jag lite av kostrådgivare till mina sportare i familjen, fixar näringsdrycker och bakar energikakor inför loppen. Tar det alltså ganska tranquilo och njuter av livets goda, sippar en bier, läser en bok och käkar lite gott. Det är mumma det.


Dagens Mae West: Jag undviker som regel frestelser, utom när jag inte kan motstå dem. ( Klok kvinna)

onsdag 17 februari 2010

Lill Lördag

Alltså onsdag mitt i veckan och snart helg igen. Fattar inte vad dagarna tar vägen, hinner ingenting. Schvish säger det så är den slut, knappt lönt att kliva upp känns det ibland, eller för den delen gå och lägga sig. Skönt är det ju i alla fall att dagarna rasslar på, nu är vi en dag närmre att få vara tillsammans igen, familjen. Sen är det snart sportlov så barnen får lite välförtjänt ledighet och vila efter allt plugg.

Vi har fortfarande inte bestämt vad eller om vi ska göra nåt. Förmodligen blir vi här hemma och tar en del kortutflykter och bara cirkulerar.


Och nu är lägenheten vår på riktigt. Micke var och skrev på kontraktet i dag. Så himla nice, längtar efter att fara dit och flytta in och ställa i ordning. Får tillträde den 1/3, vilket är en måndag och då kan inte jag vara med. Helgen som kommer efter det har vi uppbokad så då funkar det inte heller. Hm, en liten nöt att knäcka alltså. När ska jag/vi kunna fara dit? Ett angenämnt "problem" av modell i-land.

Pelargonfröna jag satte i lördags har redan börjat kika upp, helt fantastiskt. Nu går jag där och gluttar och suktar varje dag. (Kom nu då gumman tö, längtar efter dig)

Nu ska jag ta mig ett uppmjukande skumbad så jag blir mjuk och skön inte bara i skinnet utan i lederna också. Hotas nämligen med ett nytt snöoväder i morgon och då lär jag väl få skotta igen då.... Men det är suverän motion, (positivt tänkande)

Kvällen får avslutas framför tv:n ( ikväll igen) med att heja på de blå gula som skördar medaljer i Kanada. Anja och längdåkarna ligger bäst till för nya medaljer har jag förstått, så det är bara att heja på.

Dagens stegantal: I dag blev det riktigt bra resultat 15 732(13km), jo är riktigt nöjd med mig själv, klapp, klapp. Skulle kunna ta en semla, men jag hoppar nog det, kanske ett glas skumpa i badet istället. Fira alla medaljer som har kommit och som kommer =)

tisdag 16 februari 2010

Glad, tacksam och stolt

Glad och tacksam är jag för att vi har så underbara människor kring Mathilda och hennes ögon. Vi och såklart framförallt Mathilda har sedan dag ett, när hennes ögonsjukdom uppdagades, fått en fantastisk support och bra hjälp av både skola och diverse myndigheter och sjukvård.

I dag när hon läser på gymnasiet kan vi litegrann summera åren som gått och vi har haft tur känner jag. Alla är så bra och duktiga. Var på ett möte med skola och Spsm i dag och jag bara känner hur bra allt funkar. Det är en knapp handfull människor som vi stött på under åren som varit mindre bra, ( elaka ortoptisten som inte skulle jobba med folk överhuvudtaget och synnerligen inte med barn). Men det är historia nu och som sagt alla fina människor överväger.

Tänk vilken tur att få ha med folk att göra som är lämpade för sina yrken, kan ta folk, är intresserade och empatiska. Känner stor tacksamhet och glädje inför det.

Vansinnigt stolt är jag över Mathilda. Fy bubblan vilken tjej alltså, hon kämpar och kämpar. Har en sån enorm jäklaranamma så det är inte sant och inte att förglömma envisheten. Hon börjar bli vuxen nu och jag kan mer och mer släppa henne i "ögonfrågan" för nu har hon skinn på näsan så hon klarar sig fint i de flesta situationer. Men naturligtvis släpper jag inte helt, är allt med i bakgrunden ett tag till.

Trots sitt handikapp har Mathilda kanonbetyg, i princip VG hela vägen. Och då får man tänka på allt jobb hon får lägga ned på studierna. Om tex en icke synskadad ska plugga till ett prov i låt säga 2 timmar så får Mathilda lägga 4 timmar. Men inte klagar hon, nej hon pluggar vidare och presterar toppresultat. Vicken tjej, respect, älskade gullvippan.

Ja sen fick vi i oss en varsin semla till dessert då. Det är allt bra gott. Men man ska ha längtat ordentligt och det hade vi gjort för det var årets första som slank ned. Kan nog ev bli en till innan säsongen är över.

Bakade ett gäng bullar i dag så nu finns det, bara att ta fram och fylla när suget sätter in. Gjorde både stora och små, dom små är suveräna att ha på lut om man bara vill ha nåt litet till kaffet utan att bli busmätt.


Nu får det bli lite skidskytte framför Tv:n, Heja Sverige.

Och Grattis till Charlotte Kalla, vilken duktig tjej. Läste nånstans att hon förmodligen blir vår "nya Gunde", säkert med den inställningen och en sån kapacitet. Respect nr 2.



Dagens alternativa ordspråk: Har man slagit yxan i båten får man ro som fan......

Å nu ska vi bage

Jovisst, det är ju fettisdag i dag. Så nu vankas det semlor här i huset. Visst, skulle ju hålla igen lite efter helgens frosseri men what the heck, är ju bara semmeldag en gång om året.

Här kommer mitt recept på släta bullar (landstingsbakelser) till semlor, faktiskt också aningens nyttigare då jag minskat lite på fettet.

Semmelbullar

50g jäst
1 1/2 dl socker
50 g smör
1 msk kardemumma (gärna nymald som smakar mer)
2 dl mjölk
1 brk kesella
8 dl vetemjöl (med hög proteinhalt)
3 dl siktat dinkelmjöl
1 nypa salt

Lös upp jästen med socker, kardemumma. Smält smöret och ljumma mjölken däri. Blanda med kesellan och häll över jäst/sockerblandningen. Tillsätt mjölet pö om pö och arbeta ca 10-15 min, ta i saltet. Arbeta en stund till.
Låt jäsa 30-45 min.
Ta upp och dela i bitar och rulla fina bullar av önskad size.
Låt jäsa på plåt ca 40 min. Grädda sedan mitt i ugnen 250 grader ca 8 min.
Svalna och fyll, ät och njut.

Carpe diem

Nu ska jag ta en långpromenad innan vi ska käka semlor. Inkomster och utgifter =)

måndag 15 februari 2010

För mycket av det goda

Kan vara underbart, ska Mae West ha sagt. Visst är det så, håller med fullständigt. Men, nu kommer det berömda men:et. Man blir ju så trött, däst och svullen (läs går upp i vikt) om man ägnar sig för mycket åt det goda.
Känner i dag att det blev mycket gottigottgott i helgen. Fredag - popcorn, lördag - massa mat, vin och godis, söndag - fika x 2, 3- rätters middag, ja ni hajar va. Jag är i vanliga fall inte en sån som äter så himla mycket, bara lagom mycket. Men ibland bara svullar jag till och det finns ingen botten i mig.

I dag har det alltså varit lagom av allt och extra mycket rörelse + ett litet hemmasnickrat gympapass. Så snart är allt normalt igen.

Annars är det en vanlig måndagsstatus, inget utöver allt det vanliga har det varit. Lunkar och pulsar på här i snön och längtar efter blidväder.

Och snart är det tisdag =)

Också vill jag bara tala om att jag är visst en optimist (Make & syster). Jag är bara den sortens optimist som tar med mig paraplyet.

Dagens Låt: Visst är hon bra, har alltid gillat henne helskarpt. Senaste plattan är bara så bra. Perfekt måndagsmusik är det också.........



söndag 14 februari 2010

Hjärtedag

Hela familjen har varit tillsammans i dag på hjärtedagen. En kanonmysig dag har vi haft. Tog oss en tips och bingopromenad på förmiddagen. Ingen vinst på tipset men väl på bingot. Vann en bingolott!!!! Lika bra som något, nu hoppas vi att det ligger en resa eller en ny bil på den lotten =)


For sen in på stan och gick på konditori och fikade, åt en varsin groteskt stor pariserbulle. Så någon lunch fanns det inte plats för efter det.

Sen blev det en lång och mysig familjemiddag med chokladfondue till dessert.

En mysig helg är till ända och Micke är på väg till Gbg igen, vi laddar inför veckan och magarna står i fyra hörn efter allt snaskande. Ska kolla lite på OS sen blir det kojen.
Oj, vad jag älskar dom mina älsklingar och mitt allt Micke, Mathilda, William, Texas och Tyson.



Dagens Stenmark: Han är ju bara så bra.


lördag 13 februari 2010

Häradsbetäckaren?

Jamen det är ju det jag alltid sagt. Snygg Texas, han har inte bara utseendet med sig utan även sätt och stamtavla. Och vad nu då!? Jo, blev uppringd av en tjej idag som var intresserad av att para sin tik med vår snygging. Har inte bestämt oss ännu, ska mejla bilder och räta ut lite frågetecken innan ett ev beslut. Men visst är det lite kul tycker jag, tjejerna står på kö och vill ha vår kille. Texas är bäst ingen protest. Och snart kommer Tyson att gå i pappas fotspår hoppas vi, sprida sin säd och bevara en trevlig och snygg och helt underbar hundras åt eftervärlden.


Men som sagt först ska matte godkänna tjejen ifråga. Säger som Jan Fares hon ska vara "snigg i huvet också" inte bara utanpå. Fast såklar initialt är det ju utseendet som är avgörande för ett ev fortskridande av parning. Är lite petig där, hon får inte vara för fläckig och det vita ska vara vitt, gärna trefärgad och inte alldeles för stor (han ska ju nå upp).


Annars har dagen varit lugn och fin. Har satt mina pelargonfrön så nu är dom på g. For sen på auktion och ropade in ett pelarbord för 100 spänn, nu var det inte så fräscht men för dom pengarna..... Ska nog slipa ner det och sen måla om det tror jag, kanske det också får flytta till Gbg och vår nya lägenhet.

Filmen vi kollade i går var sådär, lite småputtrigt kul. Samanfattningsvis kan man säga att det var helt ok som "pausunderhållning" under gårdagkvällens snökaos, stark blåst, skjuts och jour.



Dagens middag: Ska bli lammracks, rojosås, rostade grönsaker (paprika, rödlök, coctailtomater, haricot verts) samt rostad skalpotatis. Misstänker att vi även korkar upp ett gott rödvin, vore snudd på skandal annars ju.

fredag 12 februari 2010

Kyleffekten

Vid 10 m/s och -6 blir ungefär -15. Nu fattar jag varför jag frös så himla mycket när jag var ute tidigare. Inget höjdarväder alltså, inbjuder mest till stugsittning. Trodde det var för att jag varit och lämnat blod jag frös så förskräckligt (blir alltid extra frusen vid blodgivning) men det var ju i går och så länge brukar jag inte vara kulen. Men nu hajar jag varför alltså.


Nu är jag piggelin som bara den, blir det dygnet efter tappning, är nog bra att "åderlåtas" då och då trorjag. För mig är det kanon, mår som en prinsessa, full av energi och kraft.


Ja och hem kom han då sent omsider maken. Tåget var 2.5 timme sent i går, skulle varit hemma vid 8 men kom först halv elva. Vojne, vojne tänk att det ska ta 6.5 timme att fara från Gbg till Kalmar!!!!!

Nu ska jag skjutsa Micke och hämta bilen på verkstan, plocka upp Mathilda sen hem och hämta William och köra på trummning. Sedan blir det en kväll av skjutsande och "jour" W ska ha filmkväll hos en kompis och M ska på fest. Micke och jag ska försöka hinna gå på bio däremellan skjutsarna. Tänkte kolla den nya Faresfilmen Farsan, verkar kul. Såg pappan på Skavlan förra veckan och han var ju bara för go, så det kan bli helt ok. Spelar in På Spåret och kollar sen.








Dagens Winston Churchill: Kompromiss: Konsten att dela en kaka så att alla tror att dom fått den största biten.

torsdag 11 februari 2010

Äntligen

Som Fylking brukade utbrista. Vi har fått en större lägenhet i Gbg, hurra, vad glada vi är. Känns kanon och ska bli busskönt att få det lite större. Vi går från en etta på 40 kvadrat till en tvåa på 58, så det blir bra mycket större. Nu kommer vi att kunna vara mer där då vi slipper trängas så förskräckligt. Massa yta får jag att möblera och det ska bli roligt. Kanske dags för en auktion snart alltså. =)

Möbler lider vi ingen brist på, ja inte andra prylar heller för den delen. Har en massa stuff som vi kan ta till nya lägenheten så det är ett litet problem, om ens något. Nu ska vi bara ta reda på när vi får tillträde också ska vi bli av med den gamla. Hoppas att det kommer gå snabbt för man vill ju inte ha för många dubbla hyror, lägger hellre slantarna på inredning.

Känns toppen, en bra avslutning på veckan. Mer bra är att Micke sitter på tåget på väg hem (bilen på verkstad igen) och ska jobba hemifrån i morgon. Men, det finns alltid ett men va!!! Sj, Sj gamle vän. Tåget är försenat så han kommer vara timmen sen hem ungefär. Får hoppas att det inte blir ytterligare bara, sitter här stand by och kastar mig i väg så snart han närmar sig hemmet. Fast i dag känns det som en petitess, han kommer när han kommer. Huvudsaken att han kommer.

Igår skrev jag att jag längtar efter våren och det gör jag i dag med. Fler som gör det är Texas och Tyson. Störtomöjligt att få i gång lek och bus ute, tror dom också är nöjda med snö nu. Springer bara hem och vill bli insläppta eller så står dom bara och tittar på mig med ögon som säger.
- Matte, kan du ta bort allt det här kalla. Vi vill ha grönt gräs att gå på och en skön sol att värma oss i.



Dagens Lust: Fick bara en sån lust att shoppa, (men gjorde det inte). Känner att jag snart måste kasta mig ut och handla, kanske lite vårkläder, inredning, musik, blommor. Finns ett uppdämt behov med andra ord. Har inte handlat nåt sen jag vet inte när, kan alltså vara dags nu.






onsdag 10 februari 2010

Vårlängtan

Nu känner jag mig nöjd med kyla och snö. Snälla gumman tö kom, längtar efter dig nåt så förskräckligt. I dag snöade det ännu mer, så våren känns mer avlägsen än någonsin.

Känner hur det börjar klia i fingrarna att få dra i gång med fröer och växter. Sedan har vi det lite större projektet att flytta på växthuset. Vilket nog kan ta sin tid, är en himla massa jobb. Så lite mildväder och en ganska snar vår vore kanon, så tjälen går ur och vi kan börja gräva.

Har en förhoppning att vi ska kunna fixa växthuset under påsken och det står inte på innan vi är där eftersom påsken kommer första veckan i april i år.


I natt drömde jag tom om mitt växthus, så stor är längtan. Såg framför mig huset fyllas av allehanda växter, men mest av massa tomater, röda, svarta, gula, körsbärs, biff, runda, ovala, ja alla möjliga sorter. Har köpt en massa roliga frön som ska bli plantor och då bla Black Russian och gul pärontomat.


Sedan hoppas jag såklart att den nya platsen som jag valt till växthuset blir bra så att allt funkar som jag hoppas.

Funderar och planerar och funderar, nä nu vill jag sätta igång. Inte nu men NU. Filosofen Rene Descartes sa "Jag tänker alltså finns jag" och det ska gudarna veta att jag gör, både finns och tänker (kanske lite för mycket ibland).

Oh, ljuva tanke. En ljum vårkväll, lagom trött i ryggen och skitig om händer och knän efter en dag i jorden. En stunds kontemplation med en kall gröning i växthuset, det är livskvalitet det.

Nu ska jag nog ta och bläddra lite i mina trädgårdsböcker eller beställa några roliga fröer kanske.





Dagens Intruder: Ja nu var det inte nån riktig inkräktare utan Tyson slet ut pingvinen ut ur Williams garderob. Tuff som få går han direkt till attack, stick din dumming mitt hus. Han tog sig en tugga i näbben, sen var han vinnare. Han är för go den lille och väldigt kaxig, en riktig Tyson alltså.

tisdag 9 februari 2010

Apelsinerna

Som jag köpte i går blev till saft idag. Fick ihop nästan 7 liter av den goa drycken, så nu klarar vi oss på saftfronten till jordgubbesäsongen är här. Älskar att pyssla och tillverka sånt som går att äta och dricka. Tror jag ska ta Faster på orden och börja göra i en lite större skala och sälja i hennes bod. Får ta ett snack med henne och en allvarlig funderare på det tror jag. Nackdelen är att hon har sin bod i Hälsingland och jag bor i Småland, men allt går att lösa bara man vill. (Positivt tänkt va!)

Apelsinerna är så busgoda nu också är det ju så fantastiskt enkelt att göra sin egen apelsinsaft. Som ett extra plus så smakar den ju också apelsin, så varsogoda här är receptet. Den passar även fint att värma och ta med sig i termosen på vinterutflykten.

Apelsinsaft
1-1,3 kg apelsiner
8-9 dl socker
6 dl vatten
1 msk citronsyra
1 rågat krm natriumbensoat
Borsta apelsinerna väl i ljummet vatten. Skala av det gula skalet och lägg i en bunke. Tillsätt sockret och citronsyran. Koka upp vattnet och häll över. Rör då och då så sockret löser sig. Låt kallna. Pressa saften ur apelsinerna och blanda med sockerlagen. Rör ned natriumbensoaten utrört i lite av saften.
Sila och häll på väl rengjorda kalla flaskor. Förvara svalt.

Tips: Får du tag i blodapelsiner så ta 50/50 det blir en så vackert röd färg på saften om man blandar.


Dagens livsnjutare: Måste vara Stefan, han är för go den killen. Han har tagit sig en "time out" och ska inte jobba eller vara hemma på ett tag. Den ömme och något orolige Modern (Faster) undrar då såklart.
- Men Stefan, vad ska du göra då!?
Han svarar som den självklaraste sak i världen " Have fun".
Och det är såklart, så ska man försöka leva sitt liv så gott det går.
Ha det kul nu Stefan och var rädd om dig på dina äventyr.

måndag 8 februari 2010

Ytterligare

En måndag som man snart kan glömma och lägga till handlingarna. Skönt det. Om jag säger som så, förutom min gamla ganska välkända aversion mot dagen i fråga, så har Iprenmannen varit min man idag. Ingen bra dag alltså. Ja, ja snart slut nu och det ser jag fram emot.

Och tillråga på allt så blev jag uppringd av en försäkringssäljare, ville nasa på mig en cancerförsäkring. Jäpp, och det var ju rätt target såklart. Nu har jag redan en variant av försäkringen, mot kvinnosjukdomar. Denna sades täcka övriga. Ja, vad säger man. Dan blev ju inte bättre direkt. Har som många vet en skräck inför den sjukan, alldeles för många runt mig har haft och gått bort i det. Pappa och mamma var bara 57 respektive 59 när dom gick bort. Jag har alltså generna mot mig där, i mörka stunder räknar jag med att ha cirka 15 år kvar. Men positiva tankar var det, så det blir nog 20....Svart blev sinnet i alla fall efter telesamtalet, tankarna far och när man som jag dessutom har en släng av hypokondri light så kan ni haja att det inte var nån kul stund.


Nå, jag skulle vara lite mer som Arri, Micke säger det ofta.
- Konstigt att två systrar kan vara så olika, en svarttänkare och en positiv glädjespridare.

Hm, ja man kan inte få allt. Jag kan faktiskt göra saft och det kan inte hon, pilutta dig.

Nä nu ska jag ta hen William från scouterna, sedan ska jag försöka hålla mig vaken och kolla Amercan Idol som börjar i kväll. Gillar Simon Cowell och Randy Jackson helskarpt och nu ska det visst vara nån ny brutta med då Paula Abdul har slutat. Får se vad det blir.


Dagens Inköp: 6 kg apelsiner. Nu ska här saftas så det står härliga till, fast inte förrän i morgon.

söndag 7 februari 2010

Då var vi hemma igen

Efter att ha tillbringat dagen hemma hos Farfar och gratulerat honom på hans dag. Vi for vid nio i morse och har ca två timmar att köra innan vi är framme. Väl där var det bara att invänta Stockholmarna och sedan fara ut till restaurangen där resten av gänget väntade och där vi skulle äta födelsedagsmiddagen. Maten var bra och alla var vi nöjda och belåtna när vi sedan for tillbaka till Farfars och tårtorna som väntade.

En trevlig dag med god mat, trevligt umgänge, snickesnack och skratt. Nu hoppas vi att Farfar är nöjd med sin dag, trots att det blev lite intensivt och kort kanske. De flesta fick liksom vi bryta upp runt 5-6 tiden för att komma hem innan det blev på tok försent.

Nån fotograf blir jag aldrig upptäckte jag nyss. Tog en massa bilder idag, men som sagt märkte nyss att de flesta av dom är tagna utan blixt, alltså för mörka. Så typiskt och himla tjurigt och just i dag.

Nu ska jag städsla inför veckan sedan blir det kojen. Ja, kanske lite läsning också. God Natt hörs i morgon.


Dagens Wow: Ja, det var egentligen gårdagskvällen. Wow, sa jag när jag såg och hörde Dolph sjunga och spexa på tv:n i går kväll. Han är ju rolig har en stor portion självironi samt faktiskt riktig hygglig pipa. Jag blev förvånad men lite glad faktiskt att en gammal fördom om honom fick se sig besegrad. Ska bli kul att följa spektaklet.

lördag 6 februari 2010

Franz Sacher

Komponerade 1832 den berömda tårtan som bär hans namn, Sachertårta. Det är en chokladtårta fylld med aprikosmarmelad och glaserad med en god chokladcreme. Fantastiskt god och aningen kaloristinn, men det är det värt.
Bakade en sådan idag som vi ska ta med till Farfar i morgon då vi skall fira honom på hans 80-årsdag. Nu hoppas jag att han kommer att gilla den och att den är så god som jag minns den. Har inte smakat Sacher sen jag vet inte när, är liksom inget jag bakar i tid och otid, bara vid speciella tillfällen.

Blev ingen dans igår kväll. Men däremot så klarade Micke och jag På Spåret med glans, hade samma poäng som paret Sundström vid målgång, vilket man får vara mycket nöjd med.

Höjde Elin Ruth Sigvardsson till skyarna igår, men glömde publicera ett smakprov från hennes repertoar. Kommer nu istället

Åsså drar spektaklet i gång igen då, melodifestivalen. Vet inte om vi ska kolla eller ej, men förmodligen blir det så. Är lite nyfiken, måste jag erkänna, på hur Dolph ska fixa värdskapet så det blir nog en liten koll i alla fall.


Dagens Middagsmeny: Piccata Milanese med färsk pasta, sallad och ett gott rödvin, (lat 42, Rioja, busgott)